Magtens sprog | DR2

DR2 afdækkede nogle af mekanismerne i det forførende politiske sprog og dele af analysen er LTI-inspireret.

Medvirkende er bl..a. professor Jørn Lund, kommentator Niels Krause-Kjær og talelærer, kommunikationsrådgiver Knud Lindholm Lau samt folketingsmedlemmerne Manu Sareen (RV) og Pia Kjærsgaard (DF).

Se programmet Kampen om sproget - magtens sprog på DR2 på nettet og kom gerne med flere eksempler og kommentarer her på siden.

Kommentarer

Magtens sprog.

Udsendelsen i aftes om magtens sprog havde de to gode egenskaber: at være både øjenåbnende og underholdende. Knud Lindholm Laus anbefaling af at sætte et ’såkaldt’ ind foran det politiske sprogs manipulationer vil jeg tage til mig.
Jørn Lunds formodning om at forsvarsministeren bliver til ’sikkerhedsminister’ lyder som en profeti. Hvis det ikke bliver til noget, kan det være fordi den næste hovedmagthaver har set udsendelsen.
Det var godt at få taget fat på ’ældrebyrden’ og i den anledning give DFs formand så lang taletid, at hun fik afsløret og udtalt hvilket ord hun ville sætte foran ’byrden’. Man må se udsendelsen for at få sin mistanke bekræftet. Ja, den er rigtig nok. Sværere er det ikke.
Og så en lille sjov iagttagelse til sidst om en udsendelse, som også handlede om mediernes magt og magtfordrejning. Adrian Hughes, som førte seeren elegant igennem udsendelsen, sagde, at i dag har magthaverne ikke krone, men går i cowboybukser. Den eneste, der, synligt, gik i cowboybukser – var Adrian Hughes. Så det passer fint.
Medierne burde have sådan en udsendelse en gang om ugen.