Flemming Rose og Nepper Larsen i deadline

Tirsdag den 25. januar 2011, 22.30: Flemming Rose, der som kulturredaktør på Jyllandsposten publicerede Mohammedtegningerne, blev udfordret af den skarpe sprogiagttager, filosoffen Steen Nepper Larsen.

Fra DR's foromtale:

25/1: Fører hadske ord til hadske handlinger?

Retssagen hvor Lars Hedegaard er anklaget for racistiske udtalelser startede i går, og har aktualiseret debatten om hvad vi skal have lov til at sige. Medfører kritiske, negative og hadske ord også farlige handlinger? Se Jyllands-Postens Flemming Rose i debat med Steen Nepper Larsen, som mener, at der er en direkte sammenhæng mellem ord og handlinger.

 Der er mulighed for at kommentere debatten på www.klemperer.dk.
 
Mange hilsener
Knud Lindholm Lau
 
 

Kommentarer

deadline i går

Deadline med Flemming Rose og Steen Nepper Larsen i går.

Emnet var hvad vi skal tænke ved den grove sprogbrug som vokser lavineagtigt i denne tid.
Flemming Rose siger i samtalen, der netop henviser til LTI at under Hitler blev der udøvet vold, og det var i den sammenhæng at sproget var skadeligt. Det kan det åbenbart ikke være i vores demokratiske samfund?

Steen Nepper larsen påpegede den hadefulde sprogbrugs skadelighed ved bl.a. at huske på den skandaløse udvisning der fandt sted sidste sommer, da man sendte romaer ud af landet. Ikke blot blev romaerne sendt ud af landet, men TV gav politikere lejlighed til at sige om de udviste – og romaer i al almindelighed - at de stjæler (og andre ting, som jeg ikke husker i skrivende stund), forbrydelser, som man ikke kunne bevise.

Det mest uhyggelige ved samtalen i går er, synes jeg, at Flemming Rose åbenbart bliver ved med at tro på hvad han selv siger.

Man kunne jo også gå til oldtiden og læse Mattæusevangeliet. Her citerer ’det gode budskab’ ifølge Mattæus, at jøderne råber om Kristi blod at det skal kommer over dem og deres børn. Mon Flemming Rose er uvidende om at dette skriftsted er blevet brugt de sidste par tusind år til pogromer og chikane??

Jeg undrer mig. Selv har jeg det sådan at et opmuntrende ord kan lyse hele dagen op. Jeg forstår på Flemming Rose at han har læst LTI. Det er en god ide. Og så vil jeg anbefale samme Flemming Rose at læse den kloge K. E. Løgstrups tanker om den slags.

Endelig: TAK til Steen Nepper Larsen, som med sin ro kaldte disse associationer frem.